| ||||||||||||||
Hızlı Arama
Projeler
» AlemdaÄŸ Emlak Konutları
» Atapol Polat Konakları
» Casa Bella
» Casa Fiore
» Casa Grande
» Casa Mia
» Çamlık Villaları
» Dap Åželale Premium Residence
» DoÄŸa Ata Konakları
» Elysium Garden
» Elysium Park
» Evidea Evleri
» Finansbanklılar Sitesi
» Greenland Villaları
» Neveser TaÅŸdelen Konakları
» Optimum / Ömerli
» Ömerli Park Villaları
» Parkverde
İletişim Formu
|
Alemdağ Alemdağ ![]() ALEMDAĞ BELDESİ'NİN SINIRI Alemdağ kuzeybatıdan Polonez Köy,kuzey ve kuzeydoğudan Reşadiye,doğudan Mahmut Şevket Paşa,güneydoğudan Paşaköy,güneybatı ve güneyden Taşdelen ile çevrilmiştir.Taşdelen ile olan sınırı Taşdelen Dere üzerinden,Paşaköy ile olan sınırı Kumlu bayır,Reşadiye ile olan sınırı ise Papelinaçma tepe üzerinden Göztepeye ulaşmaktadır .Alemdağ Beldesi'nini yüzölçümü 21.041 km kare'dir.İdari bölünüş bakımından 1987'ye kadar Üsküdar İlçesi'ne bağlı iken,bu tarihten sonra yeni kurulan Ümraniye İlçesi'ne bağlanmıştır.
ALEMDAĞ'IN TOPRAK VE BİTKİ ÖRTÜSÜ TOPRAK : Alemdağ Beldesi ve çevresi kalın bir toprak örtüsü ile kaplıdır.Toprak tabakasının oluşmuş şu şekli açıklanabilir.Bu bölgenin şimdi birçok kısımları tahrip edilmiş olmakla beraber çok yakın zamana kadar gür bir orman örtüsü ile kaplanmış olması toprak erozyonunu önlemiş ve kalın bir toprak örtüsünün oluşmasına sebep olmuştur.Alemdağ Beldesi'nin arazisinde üç farklı toprak tipi görülür.Bunlar kırmızı Akdeniz toprakları,kahverengi orman toprakları ve alüvyal topraklardır.Belde'nin çevresinde ki ormanlık sahalarda kırmızı Akdeniz toprağı ile Orta Avrupa'nın gri yahut esmer renkli orman toprağı arasında karakteri gösterir.
ALEMDAĞ BİR TATLI SU BELDESİDİR Bu toplu kaynak gruplarından beldemiz içinde bulunanlar şunlardır; 1-Ayazma, 2-Defneli, 3-Mütevelli(Gazi Suyu), 4-Elmalı, 5-Kozpınar.Bu kaynaklarda Ayazma Suyu beldenin içindedir.Malkuyu ve Mütevelli suları ise köte 2,5 km.uzaklıktadır.Bunlar Y.S.E Müdürlüğü tarafından köye getirilmiştir.Bu iş yapılırken çelik ve jütlü borular kullanılmıştır.Halen beldede 3 adet su deposu ve 16 çeşme bulunmaktadır.
Kestane Suyu:Bu suyun diğerlerine nazaran az bir akıntısı vardır.Ve tek bir kaynaktır.Alemdağ ve buradaki kaynakları oluşturan bu arazi vaktiyle 3.Muradın annesi Nurbanu (Atikvalide) Sultana ait imiş.Bu bölge ormanlarının üzerlerinde yüksek bir yeşillik meydana getirdiği ve tepelerin eteklerinde dünyanın en tatlı suları kaynamaktadır.Saray Suları:Bu sular toprak üstüne dört noktadan çıkarak hepsi bir toplama borusu içine girerler ve Alemdağ Beldesine doğru yollarda rastlanır.Bu su kaynaklarından Taşdelen arasında takriben 300 m bir mesefa bulunmaktadır.Tafranlı Suları:İncirli tepenin şimalinde oldukça geniş bir çukurun içindedir.
Büyük Elmalı:Bu suyun kaynakları Taflanlının kuzeyinde ve 500 m yakınındadır.Bu menbaların buradan akan küçük bir derenin oluşturduğu çukurun içindedi.Küçük Elmalı:Alemdağ Beldesi'nin bir km.Kuzeyinde bulunur.Taşdelen Suları:Yukarıda saydığımız kaynaklar içinde bugün ki"Meydancık"ın yerinde veya o civarda bulunduğu muhakkak gibidir.Çünkü o zamandan beri İstanbul'un ana caddeleri ve ana planı pek az değişmiştir.Taşdelen suyu bunların başında gelir.Bu kaynak zamanında ilkel bir şek,lde yapılmış iken 1934 yılında Vakıflar Müdürlüğü tarafından suyun toplanma ve alıcılara veriş şekli tamamen sağlık kurallarına uygun bir şekilde örmüş ve eski çeşmesinin akıntısını da bir emaye boru içine aldırarak buradan fayans havuzlara sağ ve sol Taşdelen olmak üzere toplamıştır
ALEMDAĞ KÖYÜNÜN TARİHÇESİ Alemdağ Beldesi, Marmara Bölgesi'nde, Kocaeli Yarımadası'nın batısı'nda bulunmaktadır. İstanbul İli'nin sınırları içerisinde olup doğusuna düşmektedir. Ümraniye İlçesi'ne bağlı bir beldedir. Resmi adı Alemdağ'dır.Etrafı fazla yüksek olmayan tepelerle çevrili, oldukça düz bir arazi üzerine kurulmuştur. Deniz seviyesinden yüksekliği 442 m'dir. Elverişli iklim şartları ve su kaynaklarına yakın bulunması bölgenin iskân olarak seçilmesine en önemli etkendir. Zira Alemdağ Beldesi'nin içinde ve çevresinde beş tane büyük su kaynağı vardır. Aynı zamanda etrafındaki ormanda, belde halkının geçimini kolayca sağlamasına olanak vermiştir.
ALEMDAĞ BELDESİ'NİN ADI VE BU ADIN TARİHİ KAYNAKLARI; Alemdağ Beldesi'nin ismi hakkında değişik görüşler ve bu görüşlerin dayandığı çeşitli kaynaklar vardır. Beldenin ismi olan "Alemdağ" kelimesi, anlam olarak birkaç manaya gelmektedir.Âlem, çoğulu "âlâmân, avâlim"dir. Âlem, Kur'an-ı Kerim'de yedi kat gök ve yedi kat yer (ayrı bir dünya) olarak bahsedilir. Cenab-ı Hakk'ın bir ismi de "Rabb'ül âlemin'dir. Allah, bütün âlemlerin (yaratılmış olan evrenlerin) yaratıcısıdır. Dünya'ya göre ahiret bir diğer âlem, yani dünyadır. Kısacası bu kelime, dünya veya dünyalar için kullanılmaktadır. Âlem kelimesi, Kur'an-ı kerimde, gerek kainat ve gerekse özel olarak insanlar topluluğunu ifade etmek amacıyla ve hepsi de "Âlemin" şeklinde çoğul olarak yetmiş üç kez kullanılmıştır.
ALEMDAĞ BÖLGESİNİN TÜRKLERİN ELİNE GEÇMESİ İlk defa Selçuklu beylerinden Süleyman Şah bin Kutalmış idaresindeki bir ordu 1081 yılında Üsküdar'a gelmişti. Fakat Kılıçarslan'ın İznik'e yerleşmesinden altı yıl sonra I.Haçlı ordusunun Müslümanlara karşı açtığı ilk savaşta İznik'i kuşatarak zapt etmesi sonucu bu bölge geçici bir süreliğine tekrar haçlıların eline geçmiştir..
ALEMDAĞ KOROSU Büyükşehrin, Anadolu yakasında namlı bir mesiredir; İstanbulun en nanılı memba su larından Taşdelen Suyu da Alemdağ dadır; mesirenin en şerefli yeri de bu su başıdır.
ALEMDAĞ BELDESİNDE BULUNAN YATIR VE ZİYARET YERLERİ Görüldüğü gibi Sultan Turasan Anadolu'nun fethinde kahramanlıklarıyla destanlaşmış bir kumandandır ve halkımızın zihinlerinde bir şeyh, bir veli olarak derin izler bırakmıştır. Ibrahim Hakkı Konyalı, Sultan Turasan'ın olduğu söylenen Alemdağ Baba Türbesi için şu bilgileri vermektedir; "Bu türbe Üsküdar'ın Alemdağ Köyü'nde, Alemdağ Tepesi'nde idi. Demir parmaklıkla çevrili bu açık türbe içinde bir yatır vardı. Halk buna öteden beri "Alemdağ Baba Türbesi" diyordu. Nezirler yapılır, kurbanlar kesilirdi. Tarihi kaynaklardan öğrendiğimize göre Alemdağ bir mesire, Alemdağ Baba Türbesi de önemli bir ziyaret yeridir. Son zamanlarda füze üssü yapılırken Sultan Turasan'ın yaptırdığı kalenin kalıntısı zorla yıkılmıştır.
ALEMDAĞ MESİRESİ Mesire,gezinti ve gezilecek yer anlamına gelir.İnsanoğlu yaşamı boyunca her zaman değişik ve yeni arayışlar içerisinde olmuştur.Bu arayış serüveni içerisinde zamanla eğlenme ve dinlenme anlayışıda da değişerek,bazı farklılıklar göstermiştir.Günümüz insanının özellikle; büyük şehirlerde yaşayan insanların dinlenme ve eğlenme anlayışından tamamen farklı olarak yaşanan geçmiş zamanın eğlence ve dinlenme anlayışı,çok farklı ortam ve imkanlarda yapılırdı.Mesire denince akla hemen Lale Devri ve bu devrin hafızalarımıza kazımış olduğu Kağıthane'de yapılan sadabat eğlenceleri akla gelir.
ALEMDAĞ İSPİNOZU İspinoz Kuşu , saka, flürya, iskete gibi ötüşü güzel birçok kuş türünü içeren ispinozgiller familyasının (Frindilla coelebs) bir üyesidir. İstanbul'da Alemdağ İspinozu olarak bilinir. İstanbul'un Anadolu yakasında, Çekmeköy'den, kuzeyde Riva'ya kadar uzayan Alemdağ orman serisi ve avlağında, öteki göçmen kuşlarla birlikte görülür. Açık mavi, kırmızı, yeşilimsi,beyaz-siyah tüyleri ve diğer özellikleri ile öteki ispinoz türlerinden önemli bir farkı yoktur. Ancak ötüşü daha güzel ve şakraktır. Tanınması ise 19. yy'da Alemdağ korularının ve menbalarının mesire (piknik yeri) olmasından sonraya rastlar. |